Kommer vi någonsin fram?

Jag har flera gånger under min ”resa” haft känslan, eller tanken att nu äntligen är jag framme, nu har jag lärt mig. Minst lika många gånger har jag insett att jag har haft fel.

Jag har flertalet tillfällen trott att jag blivit klokare, lärt mig känna signalerna och därmed ansett mig frisk och att utmattningen är något jag lämnat bakom mig.

Nu har jag lärt mig att tänka om, att faktiskt inse att jag troligtvis aldrig kommer att komma fram, att jag aldrig kommer att kunna säga att ”nu är jag frisk”, men frågan är om jag verkligen vill komma fram, vill jag verkligen avsluta resan?

Svaret är  Nej, jag vill aldrig sluta att utforska mig själv, älskar att komma till nya insikter och lära mig mer av mig själv varje dag.

Klart att jag stundtals önskar att jag inte hela tiden behövde anstränga mig för att hålla huvudet ovanför vattenytan, men det är ju det som formar mig och gör mig lite bättre för varje dag.

Prestationsångest

Att jag har förmånen att få vara med på denna resa handlar uteslutande om min prestationsångest, att jag hela mitt liv värderat vad jag gör och inte vem jag är. Det krav jag ställer på mig själv skulle jag aldrig ställa på någon annan, men det är som att jag är bekväm i att vara en produkt, en produkt som levererar och som alla älskar för prestationen.

Självklart har det också med att göra att jag allt som oftast har jobbat med saker jag brinner för, där jag går ”all in” och blir ett med det jag gör.

Har du någonsin hört talas om att någon som vantrivs med sitt jobb går in i väggen? Självklart finns det massor av anledningar till att man kraschar, men i mitt fall handlar det uteslutande om att jag brinner för det jag gör, har sjukt svårt att göra något lagom, och framför allt svårt att göra något som min omgivning inte kommer att älska.

Saknar disciplin

Jag är fullt medveten om vad jag borde göra, vad jag bör sluta med och vad jag behöver börja med för att bryta mina mönster. Men varför gör jag det inte då?

Av samma anledning till att vissa människor inte slutar röka trots att dom är medvetna om riskerna, att vissa människor inte slutar att osunt, att vissa människor inte slutar dricka osv osv.

Jag saknar disciplinen att göra just den förändringen. Jag är en människa som älskar förändringar, nya processer och nya händelser. Jag älskar att vara på väg, att inte allt är förutbestämt.  Men när det kommer till att släppa gasen, trycka lite på bromsen och stanna upp blir jag rädd och extremt obekväm. Jag är långt utanför min comfortzone och gör nog allt i min makt för att komma tillbaka till tryggheten, som oftast kan upplevas som en otrygghet för andra.

Jag trivs i det otrygga, samtidigt som jag längtar efter att hitta ett läge där jag uppskattar och trivs av tryggheten, lugnet och balansen.

Så, kanske är det dags att kliva utanför boxen, att ta tag i det ”lugna” att rida på vågen och bara ”sit with it”

Jag jobbar på det, varje dag, varje minut, och jag gör faktiskt framsteg. Framsteg i att göra ingenting, framsteg i att ibland inte vara på topp, att ibland inte vara en prestation utan faktisk en person.

Jag behöver ibland påminnas om detta, och jag är så tacksam för att jag är en del av denna resa. Vet att jag kommer att få kämpa, vet att jag kommer att få bakslag men jäklar vad roligt jag kommer att ha, och vad jag kommer att lära mig.

Fuck your fears

Gissar att inte tar många timmar innan min syrra hör av sig och undrar hur jag mår, eftersom att hon lärt sig att när jag skriver sjukt långa inlägg om ”resan” så vet hon av erfarenhet att jag är på väg in i en ny svacka.

Men sorry syrran, den här gången har du fel, den här gången skriver jag med ett pirr och en lycka i magen och själen.

Att få fortsätta denna resa utan att det handlar om att få huvudet ovanför vattenytan, utan att faktiskt få fortsätta resan glad, lycklig och energifull. Ok, kanske lite för mycket energi stundtals.

Så kan jag gör dessa förändringar i mitt liv, att gå utanför min comfortzone, så kan du. SÅ ta dina rädslor, ge dem fingret, sträck på dig så kör vi.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *