Tips

Tillbakablick

Jag har inte varit så flitig sista tiden på att skriva i bloggen, har inte haft behovet, hittat skrivlusten eller vad det nu kan vara. Det bara är så.

Som jag skrev i tidigare inlägg Vägen tillbaka så har det varit ett spännande och utmanande år.

När jag tittar tillbaka på första tiden, när jag stod där med läkarintyget som det stod ”Utmattningssyndrom” på får jag en liten klump i magen. Jag kommer ihåg känslan, paniken och den totala maktlösheten.

Händer inte mig

Att jag skulle drabbas var för mig helt obegripligt, just då, nu kan jag se det mer objektivt och tänka ”Inte konstigt”

Jag drog i alla trådar, läste bloggar, böcker, pratade med folk allt för att hitta min quickfix för att bli frisk igen. Jag motionerade, åt bra, mediterade, yogade, bloggade,ja, jag testade nog alla tips och trix jag läst om.

Det tips jag under en längre tid blundade för visade sig vara det allra bästa. Tipset fick jag från dåvarande kollegor, jag läste om det, hörde andra berätta om det. Men jag tänkte nog bara att det kanske hjälpte för dom, men inte kommer det att hjälpa mig.

Släpp taget

Tillslut gav jag vika, jag kapitulerade och tipset som var ”Släppa taget” tog över. Jag släppte min stolthet, min duktighet, jag erkände för mig själv att jag faktiskt är sårbar, jag erkände att jag inte längre har kontrollen, jag erkände att jag inte hade något annat val än att hänga med.

Det har varit och är det svåraste, att inte själv få ha kontrollen, utan att det faktiskt är min dagsform som styr mitt liv. Ena dagen har jag all energi i världen, finns ingen begränsning för att i nästa stund vara som helt bortblåst.

Jag har lärt mig att acceptera att det är så, det är så jag fungerar just nu och kommer kanske göra för en längre tid. Vissa dagar är energin slut, oavsett vad jag önskar. Jag kan inte tvinga fram energin, utan bara acceptera.

Acceptans

Ibland känner jag att jag är som ett Tabata pass, fullt ös i 20 sekunder för att sedan under 10 sekunder skapa utrymme för återhämtning. Nu svänger det inte riktigt så fort, men återhämtningen är så enormt viktig, och då menar jag inte efter ett träningspass, utan den där dagen när kroppen och knoppen säger ”jag är trött”, då har jag lärt mig att lyssna, att låta mig själv vila och ta det lugnt.

Självklart vore det fiffigt om jag lärde mig att ”hushålla” med energin så att det blev ett jämnt flöde, så jag slapp svackorna… Men det får bli nästa mål.

Inte konstigt

Så att vi högpresterande hamnar i dessa lägen, att vi blir utbrända, hamnar i svackor är ju inget konstigt alls. Att vi ibland kanske tittar snett på dem som inte gasar på och tänker ”vilken slöhög” är ju jäkligt korkat, vi borde ju ta lärdom av dem. Jag läser om och hör dagligen om människor som är i samma situation, där den psykiska ohälsan tar över, och stjälper oss. Att vi så snart vi får näsan ovanför vattenytan gasar på igen och vips så trillar vi dit igen.

Tar tid

Det har tagit mig ett år av insikter för att komma den lilla bit jag har kommit idag, jag är övertygad om att jag kommer att få kämpa många år till innan jag fullt ut kan säga att jag är helt återställd, om jag någonsin kommer att bli det.

Brännskada

Jag tänker att det är lite som att bränna sig ordentligt på huden, det är en period då huden är extra känslig, och kanske blir det fula ärr kvar av skadan. Samma sak gäller nog vid utmattning. Vi är extra känsliga och inte alls lika motståndskraftiga på en längre tid.

Tips

Så, nu gör jag som mina kollegor gjorde, och som de andra jag inte lyssnade på. Jag ger dig ett tips, ett tips som fungerade för mig när jag tillslut testade. Kanske är du lika envis och döv  som jag, kanske behöver du gå på dina egna nitar, men tillslut kanske även du testar.

  • Släpp taget, det är svårt men väl värt det
  • Skala bort, gör vardagen så enkel som möjligt, låt inte alla måsten kväva dig
  • Acceptera situationen, spelar ingen roll att du inte vill ha det så här, utmattningen är ett faktum och det tar tid att komma tillbaka
  • Rannsaka dig själv, vad i ditt liv gör du bara för din egen skull och vad ger dig energi?
  • Det är inte svaghet att bli utbränd, det betyder att man varit stark lite för länge

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *